Er zijn momenten in ons leven waarop we geconfronteerd worden met gevoelens van onmacht. De aanleiding kan groot of pijnlijk zijn, zoals een ernstige ziekte, een pandemie of een natuurramp, maar ze kan ook kleiner en alledaagser zijn: bijvoorbeeld een nieuwe buur die een manshoog hek gaat plaatsen om dat groene weitje waar jij vanuit je woonkamer op uitkijkt.
Herkenbare patronen?
Wat doe jij als je je machteloos voelt? Welk emotioneel patroon speelt er dan op? Ga je vloeken en tieren? Je recht halen? De ander vleien? Of vermijd je confrontatie en ga je troostshoppen of -eten ?
Wat kan helpen, is inzoomen op de situatie en goed bij jezelf nagaan welk gevoel er opkomt. Vraag jezelf af of je dat gevoel al kent uit andere, eerdere situaties? En neem dan een besluit:
‘ Hoe lastig dit ook is, ik ga hiermee aan de slag want ik wil mijn gevoel van onmacht kwijt.’
Hoe je gevoel concretiseren?
We maken een lijstje: wat is het precies waarover je je machteloos voelt? Vaak blijken er op de achtergrond nog meer dingen te spelen: situaties op je werk, aspecten in je relatie of je financiën.
Vandaaruit maken we een overzicht met wat je wél kunt doen, waar je wél invloed op hebt, of op welk moment je die invloed wel weer kunt inzetten. Bijvoorbeeld dagelijks tijd maken om de kalmte op te zoeken. Of straks bij de volgende verkiezingen op een andere politicus stemmen.
Het antwoord dat je kunt geven op de omstandigheden, dat is waar jouw macht ligt.
Kan je dit alleen?
Ja, maar de eerste keer kan dit moeilijk zijn. Zelf je gevoel scherp krijgen, betekent jezelf goed in vraag kunnen en durven stellen en soms gaan we als mens dan net niet diep genoeg graven of gaan we ons gevoel uit de weg. We blijven dan te sterk aan de oppervlakte waardoor we in onze oude patronen blijven hangen.
Als coach zal ik de diepgang met jou opzoeken, gerichte vragen stellen om tot de kern van je gevoel te komen om alzó oude patronen te doorbreken. Vind jij het tijd om jouw oude patronen te doorbreken, neem dan zeker contact met mij op.