De notie dat je ergens recht op hebt, is vast verankerd in onze maatschappij en in het zakelijk leven.

‘Ik heb recht op een uitkering’, ‘ik heb recht op een promotie’, ‘ ik heb recht op een loonsverhoging’, ‘ik heb recht op vakantiedagen, ….

Het uitoefenen van je recht vraagt altijd iets van een ander. Je zadelt hem dus op met een plicht. De plicht om jou geld te geven, of een paar dagen vrij of een andere functie. Je kunt je afvragen waarom iemand recht zou hebben op iets, zeker als er een verplichting voor een ander aan vastzit. Dan komen we op een volgende overtuiging, meer bepaald dat ‘rechten moeten verdiend worden’, of het nu gaat om salarisverhoging, een titel of andere rechten. Als je maar hard genoeg werkt, verdien je je recht en mag je een ander dus met een plicht opzadelen. MAAR als die ander niet weet hoe hard jij gewerkt hebt, waarom zou die dan een verplichting op zich nemen? Dan ziet hij zich ineens geconfronteerd met iemand die iets van hem eist, die zegt ergens recht op te hebben, maar hij weet niet waarom. Zou jij dan zeggen: ‘Oke, jij zegt dat je het recht hebt op,…, dus voldoe ik aan de plicht waarmee jij me opzadelt’? Er zullen maar weinig mensen zijn die dit doen.

De moraal van dit verhaal? Tegenover rechten staan plichten. Als jij op je rechten wilt staan, ga dan eerst na wie je dan belast met een verplichting. Leg diegene uit waar jouw recht op gebaseerd is. En luister of de ander het daarmee eens is. Want een zonder uitleg opgelegde verplichting lokt terecht deze reactie uit: ‘Oh ja, wie heeft jou dat recht gegeven!’?

Vind jij het moeilijk om je rechten op een onderbouwde manier bespreekbaar te maken? Of sta je aan de andere kant en vind je het moeilijk om – alvorens toe te zeggen-  meer toelichting te vragen over een opgelegde plicht? Coaching kan dan zeker dienen dus aarzel niet en maak een afspraak met mij om hiermee aan de slag te gaan.